2011-11-15

Nepalesiska snacks i regnet.

Varje morgon vaknar vi klockan kvart i sex, det är tidiga mornar här också. Nepaleser är inte mycket för att ha sovmorgon. Det finns ett schema för de olika dagarnas maträtter. Ibland är frukosten nudlar, ibland dudh chiya och kakor. Lunchen är alltid dhal bhaat. Denna vecka är speciell eftersom barnen har examensvecka, det vill säga de har ett prov om dagen och slutar sedan för dagen. Annars kör ”uncle” deras dhal bhaat till skolan på lunchen, men nu äter alla på HCCH efter att ha vandrat tillbaka efter provet. Middagen är oftast ris och……… (bönsoppa) och tukpa (typ pasta i sås) på lördagar. Vi saknar aamas dhal bhaat i Library house, den var verkligen riktigt god för att vara dhal bhaat. HCCH’s dhal bhaat är mycket enkel och enformig.

Pokahara känns dock fortfarande överväldigande med trafik och västerlänningar i vartenda gatuhörn. Vi har utforskat Lakeside lite mer och provat flera caféer. I söndags kom Catherine och Molly plötsligt hit efter att ha vandrat i fyra dagar. De var i vår introduktionsgrupp med Hope & Home i Kathmandu. Vi visste inte att de fortfarande bodde på HCCH så det var en trevlig överraskning! Molly är färdig med sin volontärperiod och Catherine har en vecka kvar. Hon har tipsat oss om en massa billiga restauranger och annat sevärt utanför Lakeside. Vi ser framemot att utforska staden mer så snart vädret blir bättre. Det har varit dimmigt, molnigt och regnigt sedan vi anlände; vi har alltså inte fått se den vackra vyn över Himalaya-bergen än.

Vi har hittat några nya favoritgodsaker som nepaleserna tillverkar. Jeri är mycket sött, en smet av mjöl, mjölk och socker som friteras i ett fint mönster i oljebad för att sedan doppas i sirap. Ricedonuts är precis vad det låter som, mosat ris formas till en ring och friteras knaprig. Det finns också en annan typ av donut som är fluffigare och den smakar ris och bröd. Chapati kan man hitta hemma i Sverige och är som ett stort runt fluffigt pitabröd, mycket gott.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar