2011-10-04

Engångsupplevelse: nepalesiskt bröllop.

Namaskar!

I lördags fick vi den stora äran att få vara med under ett nepalesiskt bröllop. Det var aamas brorson
som skulle gifta sig. Aama och Reshma klädde oss i färgglada saris med tillhörande korsett och underkjol. Vi fick tikka i pannan och bangels (armband). Sedan bar det av i en fullsmockad taxi (vi var fyra vuxna, två barn och en chaufför) mot aamas brorsons hus för "förfest".
Reshma klär aamas dotter.

Vi i saris!! (det var finare i verkligheten, bilden gör oss inte rättvisa, och aama har "stylat" Ellens hår..)

Pratrik och lilla babu i finkläder.

Från vänster bakre raden: Menuka (aama) och hennes dotter.
Främre raden: Lillkusin, Reshma och babu.
Hos brudgummen fick vi se på när de andra släktingarna kläddes i sina saris. De var mycket vackra med guldbroderier och glittriga smycken. När alla var klara fick vi varsin gåvobricka med godis, frukt eller liknande att ge till brudparet. Vi marscherade i ett hundra man långt led bärandes dessa mot bröllopslokalen. Vi lyckades stoppa trafiken, uppenbarligen är det bara bröllopståg och begravningsbilar som kan det. Vi är antagligen de första tre västerlänningarna som får vara med om detta...

Annie framför bröllopsbilen som är smyckad med heliga blommor.

Fina damer i saris, från vänster: Aamas systerdotter, aama, en till systerdotter och aamas storasyster.

Brudparet iklädda blom- och gräshalsband. Observera att vi varit med och tillverkat gräshalsbanden i aamas vardagsrum!
När vi kom till utelokalen så fick vi alla varsin vit sidensjal runt halsen samt ett kuvert med 100 NPR i, dvs ca 10 SEK. Sen satte vi oss vid ett litet bord och samtalade med aamas släktingar. Små vagnar med snacks och läskedrycker rullades ut och serverades till de som ville ha. Det var friterade grönsaker, pommes frites, kycklingklubbor, friterad fisk och friterad kyckling. Fett.

Kycklingklubbor!

Ellens ris-tikka plus vanligt tikka-märke.
 Samtidigt som man snacksade så pågick en långdragen cermoni. Brudparets händer tvättades, de fick mycket tikka, folk gav pengagåvor, vi gav också 100 NPR var till paret. Sedan var det dags för huvudrätt, vi som redan var mätta på friterat. En lång buffé hade dukats upp med ris (såklart), dahl, getkött, kycklingkött, grönsaker, spenatröra och olika pickles. Folk stirrade om möjligt ännumer när vi åt och filmade när vi tog mat (hela bröllopet filmades).

Huvudrätten.

Från vänster: aamas systerdotter, Reshma, aamas lillasyster, aama, ännu en systerdotter, aamas dotter samt aamas storasyster.

Vi och aama.
Sedan bar det av till brudgummens hus igen. Nu var det dags för dans. Alla kvinnor samlades på gården i ett rött partytält, ett band bestående av två män med trummor underhöll. De sjöng tillsammans med de kvinnor som ville sjunga.

Dansande kvinnor, även vi blev upptvingade men som tur är finns det ingen bild på det.

Reshmas söner Pratrik, babu och deras kusin.
Vår rumskamrat Annie var mycket sjuk ( har idag fått reda på att hon har lunginflammation!) så efter ett tag när dansen blev för mycket tog vi en taxi hem. Det var tur att vi åkte just då för en stund senare började det ösregna ( som vanligt).

Så här mycket regnar det alltid här.

Detta mötes vi av när vi kom hem. Fuktskadat fönster var ett faktum, här finns inga stuprännor.

 Puss och kram.
PS.Kolla inlägget under där finns nu massa bilder.DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar