2011-10-24

Dag 42.

Namaste!

Vadret har gatt fran att vara fuktigt till riktig hetta. Solen gassar varmt dagtid men pa natten ar det sa pass kallt att vi sover med tacke och sockor. Att ga till byskolorna morgon och kvall borjar nu bli en rutin. Barnen kanner igen oss, kan vara namn och tycker att det ar trisst om vi inte kommer. Vi kampar pa med att lara ut engelska. Ibland kanns det hopplost da manga barn har valdigt faordig engelska men for det mesta ar det valdigt roligt.

Efter mer an 40 dagar i Nepal kan vi konstatera att dhal bhaat borjar bli extremt trakigt. Vi suktar efter surdegsbrod med smor och ost, avokado, kladdkakor och svenskt kaffe. Maten ar inte sa tokig har anda, igar kopte vi mycket goda hembakade kakor och mangojuice i glasflaska pa internetcafeet. Mums! Och aama som lagar var dhal bhaat ar en sa duktig kock att det ar synd att klaga. Varje dag ar det olika gronsaksroror. Min favorit ar pumpa-roran med soyabonor i!

I lordags kom Shristi over fran Kathmandu, var forra koordinator fran Hope & Home. Det var roligt att traffa honom igen och han spelade kort med oss i Library house. Forresten spelar vi valdigt mycket kort, det finns inte mycket annat att gora om kvallarna. Och sa ska vi bli masterliga pa schack. Annie har tagit med en ukulele fran UK som vi ovar pa ocksa.

Kl 12 pa lordagen begav sig alla nio volontarer plus Shristi, Bikash (var nuvarande koordinator i Chitwan) och Sanjiv (aamas son) ivag pa en utflykt till en krokodilflod. Efter en timmes vandring pa dammiga grusvagar mellan risfalten kom vi fram till en liten restaurang med stratak over borden och en fin utsikt over floden och skogsbrynet av Chitwans nationalpark.

Vi bestallde in laskedrycker, mat och snacks (bland annat stekta sma fiskar, rakchips och en superstark not&lok-mix). Vi sag pa hall fem stora elefanter korsa floden tillsammans med nagra kvinnor som bar stora korgar med gras pa ryggen. De slapper var 6 manad i 500-2000 krokodiler i floden precis dar vi satt men vi kunde tyvarr inte se en enda. Inga tigrar, noshorningar eller hjortdjur syntes heller till. Lite trakigt, men snart ska vi pa jungelsafari sa da far vi nog se en hel del djungeldjur! Pa lordag aker vi till Chtiwans nationalpark for att bo dar i tva natter, det ser vi mycket fram emot!

Pa onsdag den 26:e sa borjar Tihaar, en av Nepals stora festivaler. Det ar arets andra festival efter Dashain som vi fick uppleva i Kathmandu. Festivalen kallas aven The festival of lights och man dyrkar olika djur olika dagar: kraka, hund, ko och sista dagen sina broder. Det ska bli spannande att fa se mer av nepalesisk festkultur!

Forlat for att vi inte har lagt upp bilder, vi ska forsoka snart igen. Hall tummarna for bra internetuppkoppling da!

Hoppas allt ar bra hemma, vi saknar er som alltid.
Kommentera med fragor om ni har nagra!

Kramar,
Ellen & Jenny

Vandringen tillbaka från floden.Från vänster: Bikash, Andy och Vienna.

En man och hans höskrinda på hemvägen.


Skördade risfält i Chitwan.

Solnedgången över risfälten när vi gick hemåt efter att ha varit vid floden.

Floden där de släpper i krokodiler. I gräset på andra sidan har de sett flera tigrar, noshörningar och många hjortar.


Två nepaleser hade fångat en massa små fiskar. Vi fick smaka några senare, Bikash bjöd oss. De var stekta som strömmingar och doppade i någon röd sås. Ellen tyckte de var smarriga!

Tyvärr något suddig bild när aama mjölkar sin buffelko!

Aama och Sanjivs hund, Pinto. Alltid superglad!

En enorm gurka (nepalesiska: kankro)! Minst 30 cm och mycket tjock. 

Söt badande buffelkalv i vår trädgård. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar