2011-09-25

En vanlig dag i Jorpati.

Hello!

Tankte att jag skulle beratta om hur en vanlig dag ar har i Jorpati, Kathmandu.

06.00 Nu nar vi volontarar pa DRC (ett barnhem for barn med rorelsehinder) gar vi upp tidigt. Vi klar pa oss, bortstar tanderna och ater en banan, ett digestivekex, nargra plommon vi tagit med fran Sverige.

07.25 Kommer aama springandes med dudh chiya (mjolk-chaite), hon vill att vi dricker lite innan vi gar till barnhemmet.

07.35 Gar vi hemifran mot DRC. Det ar en frisk promenad pa ca 20 minuter langs en asfalterad landsvag. Bilar tutar, motorcyklar viner forbi och nepaleser vinkar glatt fran sina fonster. En hel del kor och bufflar gar fria pa risfalten. Inte langt borta skymtar bergen hoga och halvt dolda i morgondimman.

Möte med ko på vägen.


07.00 Borjar stretching med killarna. De ar fem sycken, alla glada och lekfulla. Vi stretchar med hjalp av band, bollar med mera ut ben och hander som inte ar raka. Forst trodde jag att de knappt kunde ga nar jag sag att de saknar fotter, har for korta ben eller sneda fingrar, men de ar alla mycket duktiga. Manga ar mycket battre an mig pa fortboll och pingis. Det trakiga ar att manga behover operationer for att kunna bli battre, vilket ar dyrt. Det kanns anda bra att halla deras humor uppe aven om de aldrig kommer kunna fa helt friska kroppar.

07.30 Ar det tjejernas tur. Vi foljer individuella shcemata med ovningar for bade tjejerna och killarna. De har svarare handikapp och behover med stretching. Jag har redan lart mig valdigt mycket av Annie (var rumskompis) som utbildar sig till physioteraphist i UK.

08.00 Vi leker och pratar med barnen medan de gor sig redo for skolan.

ca 09.00 Gar vi hem igen, om det regnar mycket kan vi fa aka med skolbussen nastan hela vagen hem.

10.30 Frukostdags! Aama har lagat dahl bhat med terkari och pickles, den klassiska nepalesiska maten. Pa ett satt ar det trist med samma mat, men a andra sidan ar den valdigt god. Vi borjar sakta anpassa oss till den nepalesiska kulturen. Vi ater med handerna nu som alla nepaleser gor! Det kommer ni att fa prova pa nar vi kommer hem igen!

Spenat-dhal, bhat (ris) och pickles.
Babu!
De har timmarna spenderar vi oftast hemma men ibland gar vi och handlar frukt eller besoker nagon sevardhet. Snart ska vi besoka ett narliggande tempel, Boudhanat, och ata vaserlandskt!

15.30 Vi gar tillbaka till DRC och hjalper till med laxor, leker och ovar pa var nepali som borjar bli ganska bra nu.

Vägen till DRC.

17.00 Nu ar vi hemma igen och far snart vart andra mal dahl bhat, oftast med andra gronsaker och potatis an frukosten.

Vi spelar schack, laser bocker, skriver dagbok, pratar med aama och leker med babu (hennes svardotters son pa ett ar) tills klockan blir 21 och det ar dags att somna.

Ellen pluggar nepali.


Kram pa er alla!
(Hoppas pa att hitta ett internetcafe med wifi snart sa vi kan ladda upp bilder!)

/Jenny & Ellen

1 kommentar: