2011-09-15

Dag 3.

Namaste/namaskar.
Idag hade vi vår första lektion i nepalesiska. Det var kul, uttalen av de ord vi har lärt är ganska enkla. Vi fick bland annat lära oss att säga: Meera naam Ellen hu, vilket betyder jag heter Ellen.
När vi har varit här i 3 månader kommer vi att kunna prata endel nepalesiska. Det känns bra och användbart att få lära sig språket då vi kommer att jobba med barn som kanske inte kan så mycket engelska.

Under lunchrasten gick vi runt i staden lite med de andra volontärerna. Helt plötsligt ser vi Nisse, som har gått i Jennys parallel klass på södra. Han ska också vara här i 3 månader. När vi gick runt i staden övade vi lite på den nepalesiska vi fick lära oss under morgonen. Vi fick lära oss att vi kan säga malai chaindaina, som betyder jag behöver inget, när en försäljare kommer fram till en på gatan och försöker sälja något. Detta prövade vi på en man som sålde ett stränginstrument som ser ut som en lite violin. När vi sa malai chaindaina till honom blev han imponerad och glad, vi pratade med honom en stund och övade på nepalesiskan. Sedan följde han efter oss under hela shoppingturen.

  
Efter lunch åkte hela gruppen med volontärer ut på en seghtseeing. Vi åkte till ett tempel nära bergen som kallades "the monkey tempel". Det var mer än 1000 trappsteg ditt upp, vilket var ganska ansträngande att gå upp för i värmen.Jämför trapporna i Kill Bill. Templet byggdes på 1600-talet. Överallt runt tempelt hängde böne flaggor, i 5 olika färger som symboliserar olika viktiga jordnära symboler. När vi gick runt i tempelt hörde vi munkar som spelade, det var mycket vackert. Utsikten från templet var vacker, härifrån kunde man se hela staden och Mount Everest. Även här träffar vi på Nisse av en slump.
Under dagen fick vi veta att vi ska bo i 3 olika städer under vår vistelse. Första månaden ska vi bo i Kathmandu, sedan får vi välja om vi vill bo i Chitwan eller Pokhara under den andra månaden.
Det ska bli spännande att bo på 3 olika ställen, skönt med lite variation och spännande att få lära känna 3 olika värdfamiljer.
Middagen åt vi på en restaurang i närheten. Det var en fin nepalesisk restaurang som många västerlänningar besöker för att den är känd för sina musik och dansuppvisningar. Middagen börjar med att vi får dricka någon form av nepalesiskt brännvin som var mycket starkt. Förrätten kom in i flera omgångar, potatis i curry, moma som är som dumplings fast godare och popcorn (mycket märkligt). Varmrätten bestod av ris och små röror som häldes på riset. Allt detta fick vi äta med händerna, det var märkligt men roligt. Man får inte röra någon med sin högra hand när man har ätit, den betraktas som smutsig.Här ska man äta med höger hand, för vänster hand används när man besöker toaletten.

 
Under hela måltiden är det ett litet band som spelar musik på små lustiga instrument och några kvinnor och män som dansar folkdanser. I bandet finns det en mycket märklig man som hela tiden gör lustiga ljud ifrån sig och när de har spelat klart skricker han olika lätten. Detta var jätteroligt att bevittna.
Pussar och kramar Ellen och Jenny.
Tre andra volontärer vid templet.
Böneflaggor vid litet altare med buddhas ögon på.PS. Jenny köpte en kalender med Buddhas ögon på framsidan.

5 kommentarer:

  1. Åh Kill Bill-trapporna <3 det måste ha varit en upplevelse bara det ;)
    Hur stor skillnad är det på nepali och indiska språk som tex hindi? Är det många liknande ord?
    När börjar ni jobba?

    SvaraRadera
  2. ååå vad trevligt det låter. Började skratta av bara tanken på att en man skriker under dansen, tror jag natagligen skulle krevera av skratt om jag såg det live. Hoppas ni har det bäst!

    Pusss <3

    SvaraRadera
  3. peggi, hur många läsare har ni om dagen tro?

    SvaraRadera
  4. tja, igår hade vi 35 sidvisningar :) /peggi

    SvaraRadera
  5. jag kan ingen indiska, men nepali låter ganska likt indiskan. tror säkert att en del ord är liknande men vet inte så mkt. nu kan vi lite mer nepali i alla fall. på söndag åker vi till vår värdfamilj så på måndag börjar vi jobba på barnhemmet. ser mkt fram emot det! kram

    SvaraRadera